Nabestaandenzorg

In de periode na het overlijden van een dierbare is er voor de nabestaanden veel verdriet. En dat terwijl er toch ook een aantal praktische zaken geregeld moeten worden. Soms is er geen tot weinig interesse om zaken op te pakken om te regelen. Het hoofd zit vol, zonder overzicht. Je vergeet dingen…. Misschien heb je naast dat je graag informatie wilt over wat er geregeld moet worden ook vragen over het rouwproces. Voel jij je hiertoe aangesproken, ik bied je nabestaandenzorg aan waarbij ik luister naar jouw verhaal en informatie geef over allerlei belangrijke zaken.

Werkwijze

Stervensbegeleiding

Begeleiden van de mens voor en tijdens het stervensproces.

Hoe ik stervensbegeleiding zie….
Luisteren naar je levensverhaal, je beleving, je angsten, alles wat er is.
Samen uitdiepen, onderzoeken, zoeken naar zingeving, naar rust met je staat van zijn.

We weten dat sterven bij het leven hoort. Dat het net zo wonderlijk is als een geboorte. Echter waar geboorte gepaard gaat met vreugde gaat sterven gepaard met verdriet. Verdriet om het leven los te laten. Om dierbaren achter te laten. Wanneer men echter naast het verdriet, met een mate van nieuwsgierigheid kan kijken voorbij de dood, met een dankbaar gevoel terug kan kijken op je leven, denk ik dat men vrediger overgaat. Overgaan naar wat voor ieder, een persoonlijk geloof is.
Naar mijn mening is het belangrijk dat jij als stervende, je laatste wensen uitspreekt. In al je eigenheid invulling geeft aan deze laatste levensfase. In het laatste deel van je leven de touwtjes in eigen hand te houden. Het zal je een krachtig en tevreden gevoel geven.  Graag help ik je hiermee, om overzicht te krijgen in je wensen, je kracht te geven ze uit te dragen, zodat jij een waardevolle laatste levensfase ervaart.

Niet te vergeten, is er ook ruimte voor de naasten om te vertellen hoe het met hun gaat. Voor hen is de situatie immers ook ingrijpend. Een partner blijft straks achter. Kinderen gaan een ouder verliezen. Relaties kunnen onder druk komen te staan. Maar ook is het vaak de naaste die meer zorg op zich neemt dan goed voor hem/haar is. Al dat soort zaken zijn niet ongewoon. Hier heb ik ook aandacht voor en bied ik ondersteuning.

Werkwijze

Natuurlijk rouwen

Je bent een dierbare verloren…. Dat kan pasgeleden zijn maar ook al een tijdje geleden zijn… Rouwen kent geen tijd. Geen protocol. Waar de ene al vlot na het verlies begint met rouw, kan het voor een ander ook een tijdje weggestopt worden en dan ineens toch naar de oppervlakte komen.
Wil je graag van je afpraten, heb je vragen over het rouwen? We gaan samen de natuur in om te wandelen en te praten. Wandelen in de natuur heeft een positieve invloed op onze geest. Geeft rust. Zelf ben ik ook graag buiten in de natuur en combineer deze met een rouwgesprek.

Werkwijze

Amor verus numquam moritur.’
‘Ware liefde kan niet sterven.’